ШЕРАНИЋ: СРПСКА СЕ МОРА ПРИПРЕМАТИ ЗА ОНО ШТО СЛИЈЕДИ

0
45

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је као неповољну епидемиолошку ситуацију у Српској у посљедње двије седмице, сходно порасту броју заражених лица вирусом корона.

Шеранић је истакао да, док не буде лијека, вакцине, треба поштовати обавезе које се односе на мјере заштите.

„То је оно што нам даје могућност да превенирамо вирус. Међутим, оно што треба да се зна је да, када год релаксирамо мјере у заједници, мораћемо их пооштрити према појединцу“, нагласио је Шеранић.

Шеранић је рекао да здравствени радници добијају континуирано појачање, додавши да се Српска мора припремати за оно што слиједи већ од октобра, а то је низ упала плућа различитих узрочника, те да тада треба збрињавати људе, а да се епидемиолошки ради када је ријеч о вирусу корона.

Према његовим ријечима, Српска је увијек располагала довољном количином личне заштитне опреме, додајући да донације континуирано долазе од марта и распоређене су према здравственим установама у Републици.

Говорећи о плану одговора на пандемијску инфлуенцу, Шеранић је рекао да БиХ нема тај план, док Српска има.

Он је рекао да Министарство здравља од 2010. године има и план комуникације у кризним ситуацијама у области јавног здравства, који је активиран, ажуриран и кориштен све ово вријеме.

Шеранић је рекао и да Српску очекује неколико планова у вези са другим заразним болестима.

Kада је ријеч о одржавању музичких фестивала у Српској, Шеранић је рекао да су се њихови организатори обраћали Републичком штабу.

„С обзиром на то да се нису мијењале препоруке по питању окупљања у вези са бројем лица, то је и даље на снази. Док не буде промијењена та мјера, фестивали ће бити одгођани или отказани“, рекао је Шеранић.

Говорећи о релаксацији мјера када је ријеч о угоститељству, Шеранић је рекао да ће бити могуће разговарати о томе уколико се смањи број заражених или се смањи притисак на болнице у Српској.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име