ТРИВИЋ: ЗАХВАЉУЈУЋИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДОШЛО ДО ПОВЕЋАЊА ПЛАТА

0
31

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изјавио је Срни да је, захваљујући Влади, у посљедње двије године значајан дио средстава из буџета преусмјерен у плате радника, због чега је просјечна плата за април у Српској први пут већа у односу на Федерацију БиХ /ФБиХ/.

Тривић је истакао да је Српска у претходном периоду имала више проблема са радном снагом него што је то био случај у ФБиХ, због чега се много радило да дође до значајнијег раста плата, те да посљедње двије године има плате које расту знатно брже него у ФБиХ.

“Осим тога, Влада Републике Српске је у посљедње двије године успоставила важан дијалог са привредом и на сваки могући начин настојала да пружи подршку расту плата у привреди”, рекао је Тривић.

Он је додао да тај раст и даље траје иако је све задесила криза огромних размјера, коју је донијела пандемија вируса корона.

“Сада се виде и позитивни ефекти закона који дефинише поврат пореза послодавцу за повећање плата”, нагласио је Тривић.

Према његовим ријечима, то што је Влада Српске исплатила минималне плате и доприносе радницима које је највише погодила епидемија, била је огромна подршка без које привредници не би могли да наставе нормално да функционишу.

“Због тога Република Српска, у односу на регион и на број радника, има процентуално најмање отказа”, напоменуо је Тривић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је раније Срни да је, захваљујући примјени Закона о подстицајима у привреди Српске, први пут просјечна плата у Српској већа него у Федерацији БиХ.

“Према објављеним статистичким подацима, просјечна плата у Српској у априлу ове године је износила 946 KМ и за шест KМ је већа него у ФБиХ. Управо је примјена овог закона, која је почела 1. јула прошле године, утицала на овај резултат. Још једном позивам привреднике да искористе могућности овог закона и да 1. јула, када почиње други обрачунски период, аплицирају на име повећања плата радника у својим привредним друштвима”, рекао је Петричевић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име